Woerden helpt Syrië

Een initiatief van Woerdenaren uit Syrië, ondersteund door Wij zijn Woerden.

Niet lang na de zware aardbeving van 6 februari 2023 in Turkije en Syrie wilde een groep Woerdenaren uit Syrie hun familieleden en de bewoners in noord-Syrie helpen. Er werd een diner aangeboden in Brownies en Downies en er werden falafelbroodjes op de markt verkocht.

De maaltijden werden door Syrische gezinnen in Woerden bereid. Ze kochten hiervoor zelf de ingredienten in en bereidden de maaltijden allemaal zelf. Daarvoor werden geen kosten in rekening gebracht. Hartelijk dank aan:

 • Gezin van Eyad Murra
 • Gezin van Redwan Almofti
 • Bahaa Edin Almofti
 • Gezin van Abdullah Hallab
 • Gezin van Ahmad Almohamad
 • Gezin van Omar Alsaied
 • Gezin van Mahmoud Almansour
 • Gezin van Hassan en mouhamad boraq Ahmed
 • Gezin van Abdulghani Bitar
 • Gezin van Bader Hasiko
 • Gezin van Hamad Ramadan
 • Gezin van Najeeb Alrfaie
 • Gezin van Bassam Hamza
 • Gezin van Arin
 • Gezin van Agel Almraie
 • Gezin van Amar Moussa
 • Gezin van Karam

We mochten ook gratis gebruik maken van het restaurant Brownies&downieS. Daarvoor zijn we de eigenaar, Dave van der Wolk, erg dankbaar. En ook een aantal van de medewerkers van Brownies&downieS werkte die avond gratis mee. De locatie was erg geschikt voor deze activiteit. We verkochten ca. 250 maaltijden (deels opeten in het restaurant, deels mee naar huis nemen).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2022-07-07-brownies-en-Downies-1024x529.jpg

Woerden 10-03-2023 Syriërs statushouders maken ruim 200 maaltijden bij Brownies en Downies. Lange rijen wachtenden. kwamen hun bestelling afhalen. 50 gasten, waaronder burgemeester Victor Molkenboer en wethouder Mariëtte Pennarts kwamen eten.

De volgende ochtend stonden we met een kraam op de markt om Syrische falafelbroodjes te verkopen. De marktmeester schold ons de huur kwijt. Die dag gingen er meer dan 100 falafelbroodjes over de ‘toonbank’. Met de giften haalden we ook nog ca. € 3.000 op, waarmee de totale opbrengst uitkwam op € 6.600.

De gemeente verdubbelde het financiele resultaat, zodat in april een bedrag van ruim € 13.000 voor de leniging van de nood in Syrie beschikbaar was!

De groep zocht kontakt met de Stichting Humanitaire Hulp Syrie die directe contacten in de omgeving van Idlib in Noord-Syrië heeft. Hun eerste project bestond uit de levering van 200 voedselpakketten aan families die daaraan behoefte hadden. Op 20 april werd hiervoor € 4.000 overgemaakt. Foto’s bevestigen de overdracht van de pakketten en de dankbaarheid die dat project opleverde.

 

“In Idlib zijn ze heel snel aan het werk gegaan. Zoals gezegd waren ze erg blij met jullie geschenk.
Inmiddels zijn 200 dozen uitgereikt met voedingsmiddelen aan vluchtelingen in kampen rond Idlib, waarbij gekeken is naar wie en waar het het hardst nodig is.
De dozen werden gevuld met: 
3 kg rijst
3 kg suiker
2 kg linzen
3 kg bulgur
1 kg boter (Ghee)
1 kg macaroni
5 blikken vlees
2 liter zonnebloemolie
500 gr thee
Totale prijs, incl doos en transport € 20,- per stuk, samen dus € 4.000,-
 
Veel dank namens de mensen daar! (de Meerpaal is de organisatie waar onze bankrekening is ondergebracht).”

TWEEDE ZENDING

In overleg met SHHS zijn daarna 2 nieuwe projecten geselecteerd: Het Al Shifa ziekenhuis in Idlib is voorzien van materiaal om een aantal hartoperaties gratis uit te kunnen voeren. Daaraan was grote behoefte omdat hartproblemen relatief vaak op jonge leeftijd ontstaan en met deze operaties mensenlevens gespaard kunnen worden. Hiervoor is op 28 juni 2023 een bedrag van € 4.750 overgemaakt.

Het volgende project was de inrichting van een tijdelijke school zodat de kinderen van het vluchtelingenkamp zo goed als dat gaat onderwijs zouden kunnen krijgen. Dichtbij Idlib, in het dorp Kele is al enkele jaren een schooltje bij een vluchtelingenkamp. Het bestaat uit 7 tenten (waarvan ze ooit nog een gebouwtje hopen te kunnen maken) met ongeveer 150 leerlingen. 7 tenten = 7 klaslokalen. Het geld uit Woerden gaat gebruikt worden:

– 7 schoolborden

– reparatie van 20 schoolbankjes (3-persoons) en aanschaf van 7 nieuwe schoolbankjes

– een watertank kopen voor drinkwater voor de leerlingen

– een internet-installatie maken (batterij plaatsen)

– voor 150 kinderen, schooltassen en schrijfmaterialen kopen

– schoonmaakmaterialen aanschaffen.

Op 29 juni 2023 is hiervoor ook een bedrag van € 4.750 overgemaakt.

De planning is om begin september klaar te zijn, wanneer de school weer start.

De foto’s laten zien op welke wijze de mensen daar het beste van hun situatie proberen te maken – ze zijn enorm blij met de onverwachte hulp uit Woerden!      

We willen met dit overzicht en deze foto’s alle gevers en sponsors uit Woerden en omstreken hartelijk bedanken en hiermee laten zien wat we met elkaar hebben bereikt, mede dankzij de samenwerking met SHHS. Natuurlijk is in Syrie nog geen sprake van een normale situatie. De gevolgen van de aardbeving en de hoge temperaturen daar maken overleven tot een uitdaging en gelukkig blijft de SHHS daar actief om de mensen te ondersteunen.


Doneren

Als u SHHS wilt steunen (van harte aanbevolen!) dan kan dat via https://humanitairehulpsyrie.nl/


Achtergrond informatie